<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=2134113&amp;fmt=gif">

6 tips för att minska smitta på lagret

Nervös att få corona på lagret? Här är våra bästa tips för att driva lagret så säkert som möjligt under denna tuffa period.

Det är förmodligen mer än ett företag som fått en chock av att coronaviruset har slått så hårt mot svenska företag. Det är omöjligt (och orättfärdigt) att stänga samhället helt och försörjningskedjorna måste fortsätta, om än i en något minskad form.

Tyvärr är det omöjligt för en lagerarbetare att jobba hemifrån. Det blir desto viktigare att vidta åtgärder för att förhindra att ditt lager blir en riskkälla för smittspridning.

För att göra det så enkelt som möjligt så försök hålla ett rimligt avstånd från varandra. Vi har satt ihop tips till dig med goda råd om hur du skulle kunna organisera ditt lager.

 

1. Öka antal skift

Det faller naturligt att färre antal människor minskar eventuell smittspridning. Oavsett om det finns möjlighet att lägga in fler skift över dygnet eller arbetsdagen så är det en mycket effektiv åtgärd för att minska trängseln på lagret. Framför allt så är det ofta trångt i omklädningsrummen så kan man låta de anställda börja olika tider så kan det ge positiv effekt.

Hör med dina anställda vad de föredrar – det är kanske någon som gillar sovmorgon och kan tänka sig att skjuta arbetsdagen en timme. Om det är andra som hellre slutar tidigare så kanske de kan börja en timme innan på morgonen osv.

Genom att starta skiften i omgångar så blir det lättare att hålla avstånd när man befinner sig i omklädningsrummet.

Det kan också vara smart att höra om någon har möjlighet att arbeta på helgen. Det kan vara så att en medarbetare kanske uppskattar att kunna vara ledig någon eller några dagar i veckan och jobba helg istället.

 

2. Skapa mellanrum mellan packstationerna

Packstationerna står ofta tätt. Det borde vara möjligt att ändra temporärt. Det är kanske smart att lämna en tom packstation emellan. Om man inför fler skift kan det hjälpa till att kompensera för att inte använda hela golvkapaciteten.

En tumregel bör vara att det finns minst två meter mellan varje förpackningsstation. Ja, det kan skapa utmaningar men om hela lagret sätts i karantän reduceras kapaciteten i mycket större utsträckning.

 

3. Ät inte gemensam lunch

Även om personalrestaurangen tillfälligt är stängd så behöver personalen fortfarande mat. Försök att hålla människor vid varje bord till ett minimum (till exempelvis två personer) och dela upp lunchen i mindre grupper.

 

4. Låt varje lagermedarbetare ha en uppgift

Om du har rutiner där en medarbetare packar varor fram till lunch för att sedan köra truck och plocka varor är detta något som du bör se över. Om en medarbetare har en infektion sprids den snabbare om någon annan sätter sig i trucken som precis blivit använd.

Förbered personalen på att arbetsdagarna kanske kan bli lite mer enformiga men i utbyte ett bättre sätt att (förhoppningsvis) hålla sig friska. Förmodligen känns den byteshandeln helt ok. Självklart kan de byta arbetsuppgifter dag för dag men under en och samma dag bör fokus vara på den anställda.

 

5. Rengör ordentligt i slutet av arbetsdagen.

Om det finns en arbetsgrupp som vi verkligen lär oss att uppskatta under denna period så är det alla städare. Ta städningen på allvar och se till att städa och tvätta all utrustning i slutet av varje arbetsdag/ skift. Truckar, packstationer och skannrar är bra exempel på saker som borde vara desinficerade när en kollega dyker upp nästa morgon.

Vanlig tvål är faktiskt ett chockerande effektivt vapen i kampen mot corona och löser upp viruscellerna så de inte längre kan göra någon skada. Så egentligen är våra städare själva frontlinjen på detta djävulskap. Glöm inte att tvätta händerna ofta under arbetsdagen.

 

6. Minska lagerbeståndet för att frigöra kapital

Detta har egentligen inte så mycket att göra med smitta, men är fortfarande ett nödvändigt råd nu när kalkylarken börjar lysa rött hos många företag. Varor du har i lager är icke frigjort kapital, och många lageranställda kommer troligen inte att dyka upp utan att få betalt för det.

Om du lyckas sälja av det du kan kommer det kunna ge dig en liten buffert för eventuella ekonomiska utmaningar framöver. Många företag har använt nya kanaler som Facebook för att annonsera lite extra och bli av med varor som annars blir kvar på lagret. Ju mer man kan bli av med nu desto bättre om restriktionerna blir ännu tuffare än nu.

Det är ingen hemlighet att de närmaste månaderna kommer vara utmanande för många företag. Vi kan bara önska alla lycka till och ni är såklart hjärtligt välkomna att kontakta om ni har frågor eller behöver råd gällande lager och logistik. Det är det minsta vi kan hjälpa er med.

Michael Hillström

Michael Hillström

Michael har en mångårig bakgrund inom försäljning och produktionslogistik och är företagets VD. I ett företag under stark utveckling är det avgörande att ha en försäljningsavdelning i framkant på marknaden. I Michael har vi fått det i att han är oerhört intresserad av logistik och marknadsutveckling samtidigt som han ser vikten av organisationens utveckling för att få en helhet. Han har en naturlig trygghet och auktoritet som tillför stabilitet till företaget och kunder.