Förändrade levnadsvanor, köp- och produktionsprocesser har bidragit till e-handelns utbredning. Det här har också påverkat och förändrat arbetet med lagerhantering och logistik som till stor del är automatiserad. För att matcha det krävs en helt ny kompetens.

Logistik- och lagerbranschen genomgår en förändring där allt fler ställer om till automatiserade lager. Det här var något som märktes tydligt under pandemin när människor världen över e-handlade som aldrig förr.

– Effekten av pandemin med social distansering på arbetsplatser, begränsningar av antalet anställda i lokaler och e-handeln som växte enormt, har gjort att branschen blomstrar. Automation är definitivt framtiden för intern logistik, säger Michael Hillström, VD SSI Schäfer Svenska dotterbolag, ett av världens ledande företag inom intralogistiklösningar.

Han pekar på att marknadsledare inom olika branscher övergår till att automatisera sina system för att stärka sin konkurrenskraft. Vilket gör att det finns ett stort behov av kvalificerad logistikpersonal för att drifta, övervaka, kontrollera och stödja logistiklösningar.

– Vi ser en boom nu och timingen är perfekt för att utveckla och utbilda sig inom detta, säger Michael Hillström.

 

conveyor-system

 

Samarbete med yrkeshögskola
För att säkra kompetens i framtiden har SSI Schäfer varit med och tagit fram en teknisk utbildning med inriktning mot robotar, automatiserad logistik och industri som drivs av Yrkeshögskolan SKY.

På schemat står bland annat automation och robotteknik inom logistik- och industrisektorn, kvalitets-och miljöledningssystem, planering och design av logistikprocesser samt modellering och simulering. Teori varvas med praktik ute på företagen.

– Utbildningen ger en fantastisk kompetens i ett framtidsyrke. Idag är det en stor brist på tekniker med den här inriktningen. Både vi och andra företag kommer vara i stort behov av personal i takt med att etableringen av automatiserade lager växer, säger Michael Hillström.

 

Logistik- och lagerbranschen en tillväxtmotor

Ett exempel där den nya tekniken kommer att användas är Coop:s distributionscenter för livsmedel i Eskilstuna, en av Europas största automatiserade distributionscentraler på 77 000 kvadratmeter. Centralen kommer hantera tiotusentals produkter varje dag och styras av ett toppmodernt mjukvarusystem som SSI Schäfer har satt upp, och kommer hantera.

– För att säkerställa optimal drift av lagret behöver vi bland annat tekniker med inriktning mot automation och IT, drift- och underhåll samt mekatronik. Vi söker medarbetare som vill arbeta med senaste tekniken och kommer behöva anställa ett 100-tal personer framöver, säger Michael.

Ökad kompetensnivå och bättre arbetsmiljö
Ulf Axelsson, terminalchef på Coop i Eskilstuna, säger att den konkurrens som finns på marknaden kräver att de hela tiden effektiviserar sina processer och erbjuder en bra arbetsmiljö.


– Plockarbete är ganska slitsamt. I framtidens helautomatiserade lager kommer vi att kunna säkra en bättre arbetsmiljö men också att totaleffektiviteten blir större. Kompetensnivån för de som jobbar med lagerhantering kommer vara högre och i många fall kräva en eftergymnasial utbildning. Det blir en massa utvecklande jobb som inte har funnits förut och en stor del av arbetet kommer att vara kopplat till IT-system, säger Ulf Axelsson.