<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=2134113&amp;fmt=gif">

Bygga/flytta lager? Därför måste du kontakta din systemleverantör innan du gör något annat

Hemligheten med ett väl fungerande lager är att bygga "inifrån och ut". Ju längre du väntar på att involvera en systemleverantör, desto svårare blir det.

Har du vuxit ur ditt lager och letar efter något nytt? Vi har tips för att hjälpa dig undvika ett misstag som kostar många svenska företag stora summor pengar.

Alltför ofta upptäcker vi att en VD eller lagerchef kontaktar oss för att köpa system för lagret, bara för att upptäcka att den nya byggnaden har begränsningar för vilka lagerlösningar som kan implementeras. Det som kan bli ett läckert, högteknologiskt lager blir i värsta fall en samling kompromisser och nödlösningar.

Allt detta kunde ha undvikits om de kontaktade systemleverantören dag ett. Byggnaden bör formas av logistiksystemen - och inte tvärtom.

 

Vanliga utmaningar när leverantören involveras för sent

En logistikbyggnad som inte är designad för de lösningar du önskar skapar ofta problem genom placering av ventilation, sprinklersystem och inte minst byggnadspelare. Om du bygger nytt är det lätt att välja en billig och enkel standardlösning där byggpelarna är placerade i hela byggnaden. Men de kommer stå i vägen för större system och kan kosta mycket om man ska bygga runt dem i efterhand.

Takhöjden är en annan vanlig utmaning och det finns många spännande tekniska lösningar som man kan gå miste om, när taket är för lågt. Ju fler plocklinjer du behöver desto mer takhöjd kan du komma att behöva om du skulle behöva automatisera lagret. Behöver du ett shuttlesystem är all takhöjd under sju meter omöjligt, helst tolv meter eller högre. Lagerautomater är en bra halvautomatisk lösning men de kräver också runt sju meter takhöjd för att fungera bra.

En tredje utmaning är marken lagret är byggt på. Många logistiklösningar är tunga och det är inte givet att bärförmågan är tillräckligt bra om du bygger på mjukmark så som träsk eller lera. Du kan självklart minska problemet genom att bygga en solid grund men det är viktigt att vara aktiv i dessa beslut redan från början så man inte stöter på obehagliga överraskningar.

 

Bygg för framtiden, inte bara för idag

När du bygger eller flyttar till ett nytt lager är det också viktigt att planera för framtiden. Har du ambitioner på tillväxt så kan du inte bara planera för de flöden du har idag. Ett typiskt e-handelsföretag kan växa så mycket som 20 procent per år. Då tar det inte lång tid innan du behöver utöka både lageryta och plockkapaciteten.

Många tänker framåt, men bara 5-10 år. Vi rekommenderar att du bör ha en idé om hur du vill att det ska hanteras 15 år framöver för att ha en långsiktig plan på stegvis utbyggnad och ökad kapacitet.

Det kan även finnas tekniklösningar för att utöka kapaciteten på ert nuvarande lager så du kanske inte behöver flytta på flera år. Lagerautomater och entresoler kan öka kapaciteten, speciellt om du utnyttjar takhöjden. Mobila pallställ är en smart lösning för dig med stora pallar och låg plockfrekvens, som kan öka kapaciteten med hela 85% lagerplatser.

Som du märker så finns det flera möjligheter, oavsett om du stannar, bygger nytt eller flyttar in i större lokaler. Den gemensamma nämnaren är att du bör kontakta en systemleverantör innan du fattar några beslut. Det är de som har störst kunskap och vilka lösningar det finns, och därmed också vilken lösning som är mest fördelaktig för dig.

 

ladda-ner-guide-till-att-flytta-lagret-i-8-steg

Hans Ekström

Hans Ekström

Hans har en bakgrund som civilingenjör och har sedan 2009 arbetat med design av automationssystem för SSI Schäfer, först i USA för att sedan flytta till huvudkontoret i Tyskland och fortsätta med produktutveckling med fokus på livsmedelsindustrin. Sedan 2015 är han återigen bosatt i Dalarna och arbetar med design samt försäljning av automationssystem. Hans tar med sig ett stort intresse för teknik och gillar att tänka utanför de normala ramarna för att hitta passande lösningar baserat på era önskemål och problem.