<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=2134113&amp;fmt=gif">

Nytt lager? Tänker du på dessa faktorer, sparar du både in kostnader och huvudbry

De flesta har starka åsikter om vad man behöver på lagret. Problemen uppstår när önskningarna kommer för sent. Och det är ett tämligen omfattande arbete att bygga ett bra och användarvänligt lager. Det många tänker på som ”bara ett lager” kräver hänsyn till belägenheten, transportörerna och utformningen för att bli effektivt. 

Det är inte utmaningar som är förbehållna mindre, oerfarna aktörer, utan även de stora företagen förlorar stora belopp på grund av ineffektiva lösningar. Detta är alltså utmaningar som alla ställs inför, och om du klarar att bygga ett effektivt lager som understödjer driften på ett effektivt sätt kan du skapa konkurrensfördelar. 

Det kostar att bygga nytt, men det kostar ännu mer att göra ändringar när lagret redan är klart. Nyckeln är därför att tänka igenom dina nuvarande och framtida behov ordentligt. 

Låt oss börja med det du sannolikt värderar först: tomten.

 

Är tomten bra nog?

Att köpa tomt är i regel en dyr affär, men om du hittar en lämplig tomt är den i regel värd pengarna.

Vi ser en tydlig trend mot allt tyngre och längre långtradare. Ska du ta emot eller skicka stora försändelser, bör vägen till tomten klara längre långtradare. Dessutom ska själva ankomsten till lagret vara anpassad efter besökande långtradare; det är ingen vits att ta emot lastbilar som inte kan vända.

Sedan är det viktigt att bedöma själva grunden som byggnaden ska stå på, alltså belastningsegenskaperna.

Det är många som inte tänker på det, men ditt lager måste klara den belastning som varor och truckar medför. Vi känner till flera aktörer som haft utmaningar med att kunna ta in nya typer av varor, system och truckar eftersom golvet och grunden inte klarar av belastningen.

Detta misstag kan du undvika genom att ställa några enklar frågor.

Kontrollera först och främst vad lagret ska byggas på. Är det ett fjäll, en myr eller en gammal soptipp? Ställ även frågor i fråga om grundarbetet och val av konstruktioner. Om du till exempel ska bygga med pålar, kommer grunden normalt vara svag. Det är något du bör vara uppmärksam på.

 

Skapa flöde innanför ramarna

Är byggnaden lämplig för bra flöde av varor, truckar och personal? Ett effektivt lager förhindrar flaskhalsar genom att säkerställa tillräcklig plats för varumottagning, konsolidering, varusändning och inte minst vid plockning. Avstånden här ska även överensstämma med placeringen av portar, dörrar och pelare. 

Sättet du väljer är i regel baserat på en avvägning mellan behovet och kostnaderna. Många skapar så kallade genomströmningslager där varuflödet startar i ena änden av byggnaden och slutar i den andra. Utmaningen är att ett sådant lager kräver underarbeten för tomten på båda sidor av byggnaden, vilket ofta leder till ökade kostnader. Det finns idag en hel rad goda logistiklösningar. Därför är en god och grundlig värdering av vilka lösningar som passar på både kort och lång sikt en viktig aktivitet.  

 

Ta brandsäkerheten på allvar

Brandsäkerhet är först och främst viktig för din och personalens säkerhet och bör tas på största allvar. Utöver att kunna vara potentiellt livsfarliga, kan bränder även sluka varulagret, och kapitalet, på några minuter. 

Det är i huvudsak två faktorer som avgör vilken brandklassning byggnaden får: Hur brännbara materialen i lagret är och hur stor byggnaden är. Brandklassningen ställer bland annat krav på vilken typ av sprinkleranläggning som får användas. Det är stora skillnader mellan hyllsprinkler och taksprinkler. Om du till exempel installerar hyllsprinkler efter att hyllorna satts upp, kostar det stora summor. Dessutom leder en sådan lösning till att en del av flexibiliteten försvinner, eftersom dessa sprinkler sitter fastmonterade på hyllorna.

God brandsäkerhet utgår från en säker byggnad, och det är under planeringsfasen som du har bäst möjlighet att ta goda beslut. Om du gör rätt från början, slipper du göra kostsamma ändringar i efterhand för att leva upp till brandföreskrifterna.

 

ladda-ner-guide-till-att-flytta-lagret-i-8-steg

 

Michael Hillström

Michael Hillström

Michael har en mångårig bakgrund inom försäljning och produktionslogistik och är företagets VD. I ett företag under stark utveckling är det avgörande att ha en försäljningsavdelning i framkant på marknaden. I Michael har vi fått det i att han är oerhört intresserad av logistik och marknadsutveckling samtidigt som han ser vikten av organisationens utveckling för att få en helhet. Han har en naturlig trygghet och auktoritet som tillför stabilitet till företaget och kunder.