<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=2134113&amp;fmt=gif">

Optimal lagerlösning av reservdelar för Swedish Agro Machinery

 

Swedish Agro Machinery AB, distributör och importör av lantbruksmaskiner centraliserade sitt reservdelslager och utrustade det nya lagret på 3 700 kvadratmeter med SSI Schäfers logistiklösningar. Pall- och grenställ, hyllor och SSI LOGIMAT® lagerautomater är delar av lösningen. Resultatet: ett kompakt lager med upp till 23 000 olika delar och leverans för reservdelar över natten.

 

2016 tog Swedish Agro Machinery över importen av Claas produkter, en tillverkare av jordbruksmaskiner, till Sverige och Norge. Den nya uppdaterade organisationsstrukturen behövde en ny anläggning för att lagra reservdelar effektivt. De valde att placera den i skånska Skurup, mitt i ett av Sveriges bördigaste jordbruksområden, dessutom nära Danmark och mitt på den europeiska kontinenten. Utmaningen var att de måste lagra delar på väldigt olika sätt på grund av de olika dimensionerna i det nya lagret. Swedish Agro har redan genomfört några projekt med SSI Schäfer tidigare, så därför har de varit med som partner i projektet sedan starten.

"Vi letade efter en leverantör för det övergripande systemet. Vi ville samarbeta med tillverkaren för att säkerställa bästa kvalitet på utrustningen och total kontroll över dess produktion. Därför valdes SSI Schäfer som totalentreprenör för projektet, berättar Martin Gerdtsson, Reservdelschef på Swedish Agro Machinery i Skurup.

Lokal närvaro är avgörande för Swedish Agro. Omkring 25 verkstäder ingår i nätverket de har över hela landet, med extra fokus på jordbruksområden i Skåne, Västra Götaland, Östergötland och Uppland. När en jordbruksmaskin är på service är det bråttom och det bör inte finnas några störningar, särskilt under högsäsong. Swedish Agros åtagande är att leverera de beställda reservdelarna till nästa dag om de inte finns på plats lokalt.

 

Materialflöde som stöds av den nya lösningen

Godset levereras med lastbil, packas upp manuellt på arbetsplatserna, sorteras efter typ och storlek och förs till olika lagersystem. Reservdelar till jordbruksmaskiner varierar mycket i storlek, andel och vikt. Det är allt från enstaka bultar till inmatningsskruvar i tiometersklassen.

Faktum är att Swedish Agro behövde tio olika sätt att lagra. Detta inkluderar långgodshantering och grenställ för liggande gods och fack för förvaring av stående gods. Detta är mycket effektivt eftersom vissa av reservdelarna kan vara ganska stora. För att utnyttja även det vertikala utrymmet optimalt har en smal gång satts upp med hyllor. Mindre reservdelar lagras i två SSI LOGIMAT® lagerautomater med plats för cirka 16 000 artiklar.

 

 

När det kommer en beställning av varor hämtas de av en truck eller manuellt av en anställd för att packas på arbetsstationerna för leverans. Alla beställningar som inkommer före kl. 15.30 levereras till serviceverkstäderna och servicebussarna följande morgon. Detta är möjligt tack vare ett distributionsnär som levererar över natten.

"Swedish Agro hör till de kunder som vi haft förmånen att få följa ända från start för sex år sedan. Vår installation har kunnat växa och utvecklas med nya möjligheter, i takt med reservdelslagrets expansion. Vi är mycket glada och stolta över samarbetet och projekten tillsammans med Swedish Agro för att utveckla deras materialflöde, avslutar Anders Jonasson, försäljningsansvarig på SSI Schäfer.

Martin Gerdtsson Swedish Agro

 

Med sitt lager har Swedish Agro stärkt sin position genom att säkra tillgången på reservdelar i regionen och optimera sin kapacitet. Martin Gerdtsson sammanfattar: "De främsta anledningarna till att vi valde SSI Schäfer var att vi redan från början kände att de förstod våra behov redan genom tidigare samarbeten och naturligtvis hade de en lösning för förvaring av reservdelar med många olika dimensioner."

 

Malin Ågren

Malin Ågren

Vill ni ha hjälp med ert lager? Kontakta mig så hjälper jag er vidare!