<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=2134113&amp;fmt=gif">

Störst i Norden – fick hjälp av SSI SCHÄFER att etablera sig i Sverige

Från lagret i Tranås skickar SDBC motorsport-utrustning till hela Skandinavien. SSI SCHÄFER är stolta över att ha levererat lagerinredningen.

Duell Bike-Center är Nordeuropas största inom import och distribution av motorsportutrustning, eller powersport för att vara exakt. För butiker som säljer tillbehör och reservdelar för motorcross, fyrhjulingar, snöskotrar och andra saker som kombinerar motor, hastighet och konkurrensinstinkt är detta företaget du kontaktar.

Duell Bike-Center huvudlager finns i Finland och därifrån säljer de också till Balkanområdet - men när de skulle bryta sig in på den skandinaviska marknaden ville de även ha ett nytt lager i Sverige. (Swedish Duell Bike-Center) skapades, och tillsammans med SSI SCHÄFER byggdes lagret 2016. 

Tog kontakt med SSI SCHÄFER i Finland

Eftersom SSI SCHÄFER är världsledande inom lager- och logistiksystem var det naturligt för Duell Bike-Center att kontakta dem för ett internationellt projekt. Tom Nylund, som sitter i styrelsen för SDBC och tidigare var företagets VD, säger att det breda utbudet var avgörande:

 En stor orsak till varför vi valde Schäfer var ett komplett sortiment, så vi fick allt från ett ställe.

Nylund och resten av de involverade i projektet konsulterade experter från SSI SCHÄFER om vad som skulle vara den bästa lösningen för det nya lagret. De har stor erfarenhet av större sortiment, cirka 120 000 olika artiklar, med olika vikter och storlekar. Det gjorde det lite utmanande att hitta ett lämpligt automationssystem.

Dessutom, när SDBC var lite försiktiga med att investera i avancerade system under nystartat företag på en ny marknad, föll valet så småningom på ett relativt manuellt lager. Lagret täcker för närvarande 8 000 kvadratmeter efter en expansion 2018. SSI SCHÄFER har levererat allt från hyllor och transportband.

Ansluter två våningar med conveyorsystem 

Ludvig Ekman är lagerchef på SDBC och kan därmed bäst berätta om hur lagret fungerar från dag till dag. Han kom in strax efter att lagret var klart 2016. Så här beskriver han layouten:

- Vi har två våningar, varav andra våningen har många små föremål som plockas. På en dag har vi femhundra beställningar, och tvåhundra av dem är från övervåningen. För att undvika att hoppa upp och ner för trappan hela tiden har vi byggt 25 meter conveyorbana som tar varorna till en hiss och vidare till packstationerna.

ssi-duell-center

Varorna plockas av medarbetare med vagnar på andra våningen, som använder ett streckkodssystem som heter QuickPick för att säkerställa att de väljer rätt varor. Varan placeras i SSI SCHÄFER's plastlådor, och en skanner på bandet skickar dem automatiskt till nästa plock eller packning beroende på vad beställningen innehåller.

- Transportbandet kan ha fler beställningar i samma låda än en person kan bära ensam. Jag brukar själv vara på övervåningen och märker hur smidigt och snabbt det går. Jag behöver bara sätta dem på bandet, och sedan tar det beställningen till den plats den ska, säger Ekman.

Byggt ut med eget däckställ

Bara två år efter att lagret etablerades kontaktade SDBC SSI SCHÄFER igen för att utöka 

1 000 kvadratmeter rena däckställ. Stora, tunga motorcykeldäck låg tidigare i vanliga pallställ, men har nu sin egen del av lagret.

Totalt 15 000 däck staplas tätt och effektivt på höjden i SSI SCHÄFERs däckställage. För att nå alla däck i de åtta meter höga ställagen har SDBC också fått levererat smalgångstruckar, som går på styrskenor. Således är det ingen risk att köra in i något. Förvaringen förblir både effektiv och säker.

När företaget startades visste vi inte hur det skulle gå, hur mycket vi skulle sälja och så vidare. Duell hade ju aldrig varit på svenska marknaden förrut. Men det har gått väldigt bra, säger Ekman.

Det finns redan planer på att utöka lagret med ytterligare 2500 kvadratmeter, och det är ingen tvekan om att SSI SCHÄFER kommer att fortsätta leverera. Tom Nylund har bara beröm att komma med:

– SSI SCHÄFER är mycket proffesionella och en partner som håller vad dom lovar!

 

New call-to-action

Lotta Ekselius

Lotta Ekselius

Lottas jobbar med försäljning av manuell lagerinredning och lagerautomater. Hon har lång erfarenhet av försäljning och brinner för kundmötet. Hon har mycket energi som hon gärna lägger på kunderna och visar det breda produktutbudet som vi erbjuder!