<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=2134113&amp;fmt=gif">

Vilken typ av AGV är lämplig för ert lager?

Det finns en AGV för nästan alla behov. Ta reda på vilken som är rätt för just er.
 

AGV (Automated Guided Vehicle) är det officiella namnet på självkörande truckar och ett av de hetaste ämnet inom lagerteknik för tillfället. Vi har tidigare skrivitt om hur AGV kan hjälpa dig att öka effektiviteten i lagret. Men urvalet är enormt, och det är inte alltid lätt att veta vilken som kommer att vara den smartaste investeringen för ert lager.

Därför kommer ni i den här artikeln kunna läsa och lära er mer om de mest populära varianterna av SSI Schäfers autotruckar. Oavsett om man lagrar pallar eller små artiklar finns det en smart AGV-lösning för era specifika behov.

 

Heavy Load AGV - för tunga pallar

De flesta AGV är avsedda för hantering av pallar - så kallad Heavy Load AGV. De navigerar antingen via laser, som registrerar reflexer som man har monterat runt lagret, eller via konturnavigering (som skannar efter fasta föremål som pelare och rack).

Beroende på vikt och höjd som AGV-truckarna måste kunna hantera kan man välja mellan:

  • Låglyftare
  • Höglyftare
  • Skjutstativtruckar
  • Motviktstruckar
  • Smalgångstruckar (VNA)

Låglyftare

Detta är den enklaste formen av AGV och är avsedd för dem som måste lyfta tungt, men fortfarande förvara pallarna längs marken. De är utrustade med gafflar som kan lyfta upp till 20 cm i höjd och kan hantera upp till 1600 kg. En låglyftare kan även hantera fler än en pall och denna typen av applikation är vanlig att ha på stora lager då man oftast plockar 2 eller 3 pall åt gången.


Höglyftare

Höglyftare är en bra lösning för er som hanterar pallar på golvnivå. De kan bära 1500 kg, och kan lyfta upp till 8,5 meter i höjd. Om man behöver lyfta tyngre eller nå högre är vårt tips att titta på en av de kommande två varianterna.


Skjutstativtruckar

Skjutstativtruckar ger det där lilla extra för att nå de högsta höjderna i pallstället, med en räckvidd på 10 meter i höjd. Dessa kan också skjuta ut gaffeln innan man plockar pallen och sedan dra tillbaka den för bättre säkerhet när man transporterar den. Skjutstativtrucken hanterar en maxvikt på 1600 kg.


Motviktstruckar

Om ni har extra tunga pallar rekommenderar vi att man använder sig av en motviktslyftare. Här är gaffeltrucken utrustad med en integrerad motvikt, vilket gör att man kan plocka upp och bära pallar på upp till 2500 kg med en lyfthöjd upp till 8,5 m.


Smalgångstruckar (VNA)

Smalgångstruckar är också kända som VNA (Very Narrow Aisle). De är extra smala specifikt för att komma in mellan rack som står mycket tätt, och kan nå hela 12 meter i höjd. Gaffeln är mer flexibel och för att kompensera det minskade manövrerbarhetsutrymmet och kan roteras 180 grader. En smalgångstruck klarar upp till 1200 kg.


Weasel – Kompakt mindre AGV för småvaror

Om man främst plockar små artiklar, men vill minska behovet för era lagerarbetare att gå fram och tillbaka för att hämta dem, är Weasel minitruck ett bra alternativ till Heavy Load AGV.

Weasel kan bära upp till 35 kg och går 1 m/s. Den är utformad för att vara lätt att integrera med resten av lagret och släpper komplex sensorteknik till förmån för magnetiska band i golvet. Ni ställer helt enkelt in den väg ni vill automatisera genom magnetband, och Weasel följer den fram och tillbaka.

Weaseln är en perfekt kombination med lagerautomat och transportörbanor, som också är avsedda för varor av denna storlek. Man kan också använda bekväma transferstationer där plockaren lämnar av en låda med varor och Weasel tar sedan med sig lådan på språng.

ssibanner-min

På bilden: Smalgång, skjulstativ och plattform.

 

Kontakta oss för att lära er mer om olika typer av AGV

SSI Schäfers har ett stort utbud av självkörande truckar och oavsett om du vet vilken AGV du ska se efter eller inte, så kan det alltid vara bra med input från experter som känner marknaden väl.

Om ni funderar på att köpa AGV:er är ni välkomna att kontakta oss, så delar vi gärna med oss av vår expertis. Då kan ni också få goda råd om vilken typ av utrustning och teknik som passar bra med den AGV ni väljer och hur man bäst integrerar den med befintlig programvara!

ta-kontakt-ssi

Johan Kagerö

Johan Kagerö

Johan jobbar med försäljning av AGV-system och har lång erfarenhet inom detta området. Med sin bakgrund inom systemförsäljning är Johan duktig på att se kundens behov, är lösningsorienterad och sätter alltid kunden i fokus för att bygga en bra kundrelation. SSI Schäfer har en bred produktportfölj vilket gör att Johan kan erbjuda ekonomiska och skräddarsydda intralogistiklösningar från en och samma leverantör.