<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=2134113&amp;fmt=gif">

5 skäl till varför WMS underlättar lagerhantering

Om du ska investera i automation, bör du börja med ett lagerhanteringssystem. Det är själva hjärnan som binder samman ditt lager.

När svenska lager investerar i automation är det aldrig utan ett WMS i botten. Ett WMS, eller Warehouse Management System, är en mjukvara som loggar och automatiserar ditt lager och säkerställer att allt fungerar optimalt.

Det är inte ovanligt att kunna ta bort flera års arbete när ett WMS finns på plats. Detta innebär att du antingen kan minska din personal eller öka produktiviteten med de du redan har, eftersom de inte behöver lägga tid på uppgifter som kan lösas av WMS.

Nyfiken på vad ett WMS mer kan göra för ditt lager? Här är fem skäl varför ett WMS ska vara din nästa investering.

 

1. Utnyttja lagerplatserna automatiskt

Direkt när nya varor kommer in på lagret så börjar WMS att optimera. Efter att du lagt in viktig ”masterdata” som vikt, storlek och lagerutrymme räknar programmet automatiskt ut var varan ska lagras.

Oavsett om det är ett litet föremål som passar i lagerautomaten eller en större vara som ska förvaras på pallställ så förstår WMS detta. Du kan också själv ange styrande principer av hur lagret är organiserat. WMS gör att du kan fylla lagret till bredden utan att det blir svårare att sköta.

Har du också conveyorbanor, lagerautomater eller annan lagerinredning, kommer WMS att koppla ihop dem och kunna använda dessa nästan utan att din lagerpersonal behöver lyfta ett finger.

2. Full översikt

Ingen flytt sker utan att det loggas i WMS programmet. Varje gång man lägger in en ny artikel eller en vara plockas av en anställd uppdateras inventeringen automatiskt. Du vet alltid var en artikel finns, helt enkelt genom att leta upp dem i systemet.

Skulle något inte stämma, kan du ta reda på när varan senast flyttade och vem som eventuellt kontrollerade det. Att en vara försvinner är praktiskt taget omöjligt.

Det blir dessutom omöjligt för säljarna att hämta ut varuprover utan att logga det, och skanning av (till exempel) serienummer säkerställer god kvalitet. WMS gör mänskliga misstag mycket svårare att komma undan med.

 

3. Enkelt att integrera med ERP och andra system

Du har antagligen ett ERP (Enterprise Resource Planning System, ofta kallat ekonomisystem), som till och med kanske är kopplat till din onlinebutik. WMS kan enkelt integreras med befintligt ERP/ finansiella system som du redan har och kan använda data från detta för att utföra de uppgifter vi nämnt ovan. Har du redan masterdata i ERP kan den enkelt förs över.

Om du har automationslösningar från andra leverantörer än SSI SCHÄFER kan du också ansluta till vårt WMS. De vanligaste leverantörerna har vi redan integration med, men oavsett vad tar det inte mer än ca 30 arbetstimmar för att få det att fungera med mer ovanliga system.

Du behöver alltså inte börja om från början. WMS-et kommer samarbeta med det befintliga lagret.

 

4. Lär dig på 15 minuter

Vårt WMS har ett oerhört enkelt användargränssnitt, som till och med de mest data okunniga lätt kan förstå. Systemet har ett grafiskt gränssnitt som fokuserar på en uppgift i taget. Processerna är lätta att känna igen om du lägger in eller plockar varor.

Om du förlitar dig på timanställda, till exempel på sommaren eller under hektiska semesterperioder, så är det bra att veta att det är ganska enkelt. 15–20 minuter är allt som krävs för att lära sig de dagliga uppgifterna. Naturligtvis behöver superanvändare och administratörer mer utbildning, men även det kan göras på en dag.

 

5. Fungerar också för manuell lagring

SSI SCHÄFERs WMS är byggt för att fungera för alla typer av lager och inte bara för dem som har en förutbestämd struktur. Även om du inte har någon annan atomation kan WMS fortfarande vara en kostnadseffektiv uppgradering för att få en bättre översikt – sen kan du expandera med Conveyorbanor, lagerautomater och andra lösningar senare.

SSI SCHÄFERs WMS är byggt för att fungera för alla typer av lager och inte bara för dem som har en förutbestämd struktur. Även om du inte har någon annan atomation kan WMS fortfarande vara en kostnadseffektiv uppgradering för att få en bättre översikt – sen kan du expandera med Conveyorbanor, lagerautomater och andra lösningar senare.

Vi rekommenderar er att ni kontaktar oss om ni är intresserade av WMS till lagret. Majoriteten väljer att köpa olika typer av automation samtidigt. Vi har det största produktutbudet på marknaden och kan hjälpa er att hitta den smartaste och bästa skräddarsydda lösningen.

 

ta-kontakt-ssi

Lotta Ekselius

Lotta Ekselius

Lottas jobbar med försäljning av manuell lagerinredning och lagerautomater. Hon har lång erfarenhet av försäljning och brinner för kundmötet. Hon har mycket energi som hon gärna lägger på kunderna och visar det breda produktutbudet som vi erbjuder!