Här ger vi dig en beskrivning i steg för hur du ska gå tillväga för att hitta bra lösningar när ditt lager blivit för litet. Det ger dig bästa möjliga utgångspunkt för att skapa ett lager med möjligheter till ytterligare tillväxt och avkastning. Vi ser närmare på de åtgärder du ska vidta.
Om det är någon du ska prata med innan du gör något annat, är det just lagerchefen. Det är trots allt han och resten av de anställda på lagret som vet bäst var skorna klämmer. De har jobbat snabbare, utnyttjat all extra plats och haft varor liggande där de inte borde vara. De anställda är utarbetade, antalet felplockningar ökar och de har inte kontroll på lagerhållningen. Något måste göras och med lagerchefen med på tåget kan du vara säker på att du tar höjd för hur saker och ting faktiskt är på lagret.
Det är viktigt att inte ta förhastade beslut. Den här situationen kräver att du tänker igenom några saker innan du vidtar några åtgärder. Tänk igenom:
Utöver att svara på dessa frågor ska du även kartlägga hur varuflödet ser ut idag. Prata med de anställda och gör dig en bra bild över vilka krav det ställer. Helst bör du även hitta nyckeltal och statistisk över hur processerna går till idag. Om du inte har tillräckligt bra system för detta, bör du överväga om de ska registreras manuellt under en given period. Det kan ge ett värdefullt underlag för en bedömning.
Som nämns är det först och främst lagerchefen och andra anställda som förstår situationen och omfattningen av utmaningarna på lagret. Dessutom kan det vara helt avgörande att få deras hjälp under de processer som följer. Kunnig fackpersonal kan bidra med praktiska synpunkter och värdefull erfarenhet om motsvarande processer.
Det är viktigt att du får stöd under kartläggnings-, planerings- och implementeringsfasen. Försäkra dig om att du samarbetar med någon som kan komma med råd och leverera under alla led och faser. En totalleverantör underlättar ditt arbete och gör omställningen så sömlös som möjligt. Det har både företagets ekonomi och de anställda glädje av.
Undvik onödig tids- och resursförbrukning genom att göra allt själv. Ta kontakt så tidigt som möjligt så att du får ut mesta möjliga av samarbetet.
Innan du flyttar ditt lager måste du veta vilken utrustning du ska ta med dig. Här kan du ta hjälp av fackpersonal som bedömer om du bör sälja eller behålla. Vissa saker är bra att skruva ned och ta med sig. I andra fall kostar det lika mycket att köpa nytt.
I de flesta fallen räcker det inte att bara flytta till större lokaler. Du behöver modern utrustning för att fortsätta växa. Samtidigt som du planerar flytten, bör du planera inköp av ny utrustning. Det är tidsbesparande, kostnadseffektivt och du får en optimal lagerlösning från dag ett. Det finns många nya lösningar som kan göra lagret långt effektivare.
Det är alltid viktigt med planering. Inte bara lagret, utan även själva flytten ska ha en tydlig plan. Allt ska planeras och schemaläggas så att alla avtal, varor, utrustning och anställda är tillgängliga i rätt tid. Det är så man undviker produktionsstopp. Sörj också för att hålla personalen underrättad löpande. Om processerna är smidiga och det känns som att man tänkt på allt, kommer många att vilja vara med på den fortsatta resan. Av erfarenhet vet vi också att optimering av utrustning inte gör folk överflödiga, utan även gör det möjligt för företaget att växa ännu mer.